Zasadnicze kierunki badań naukowych Katedry Gastroenterologii i Zaburzeń Odżywiania
- Kolonoskopia przesiewowa w wieku średnim i podeszłym w wykrywaniu wczesnych postaci raka jelita grubego,
- Przydatność kolonografii – KT w wykrywaniu wczesnego raka jelita grubego,
- Wpływ sposobu żywienia, stanu odżywienia i wartości odżywczej żywności na występowanie gruczolaków i raków jelita grubego,
- Wpływ żywienia i aktywności fizycznej na wyniki leczenia oraz jakość życia u chorych na nieswoiste zapalenie jelit,
- Promocja zdrowia i profilaktyka pierwotna zaburzeń odżywiania na każdym etapie życia człowieka poprzez poprawę jakości żywności oraz sposobu żywienia i aktywności fizycznej,
- Terapia żywieniowa w leczeniu i profilaktyce chorób dieto zależnych poprzez poprawę jakości żywności, sposobu żywienia i nawyków żywieniowych,
- Spersonalizowana terapia żywieniowa zintegrowana z klinicznymi metodami leczenia i profilaktyką chorób nowotworowych, chorób metabolicznych i innych schorzeń dietozależnych poprzez poprawą jakości żywności, sposobu żywienia i aktywności fizycznej,
- Zanieczyszczenia oraz obecność substancji dodatkowych w nowych produktach żywieniowych stosowanych w żywieniowej opiece skoordynowanej w chorobach dietozależnych,
- Zapobieganie niedożywieniu, nadwadze i otyłości poprzez poprawę żywienia u dzieci klas 1-3 szkół podstawowych województwa kujawsko-pomorskiego,
- Grzyby i mikotoksyny w chorobach przewodu pokarmowego,
- Przeznabłonkowe prądy jonowe, motoryka przewodu pokarmowego, procesy jelitowego wchłaniania i sekrecji,
- Opracowanie metody oceny aktywności motorycznej nabłonka na potrzeby czynnościowych badań endoskopowych przewodu pokarmowego.
Konferencje organizowane przez Katedrę:
- Wojewódzki program zapobiegania niedożywieniu, nadwadze i otyłości poprzez poprawę żywienia u dzieci klas 1-3 szkół podstawowych – konferencja inauguracyjna. Bydgoszcz, 23 kwietnia 2013 r.
- Bydgoszcz miastem promującym zdrowe odżywianie. Bydgoszcz, 7 maja 2014 r.
- Wojewódzki program zapobiegania niedożywieniu, nadwadze i otyłości poprzez poprawę żywienia u dzieci klas 1-3 szkół podstawowych – stan wiedzy po roku, Bydgoszcz, 13 czerwca 2014 r.