Studenckie Koło Naukowe Dietetyki Klinicznej
Od roku akademickiego 2012/2013 w Katedrze i Zakładzie Żywienia i Dietetyki działa Studenckie Koło Naukowe Dietetyki Klinicznej.
Opiekunem SKN Dietetyki jest: dr n. med. Justyna Przybyszewska juprz@cm.umk.pl
Głównym celem działalności SKN Dietetyki Klinicznej jest przygotowywanie studentów do przyszłej pracy w ramach interdyscyplinarnych zespołów żywienia klinicznego, których zadaniem jest m. in. upowszechnianie obserwacji klinicznych i wyników badań.
Aktualnie realizowany temat badawczy:
- Ocena właściwości immunomodulacyjnych diety oraz stopnia i jakości niedoborów pokarmowych wśród pacjentów z chorobami alergicznymi
Zrealizowane tematy badawcze:
- Ocena skali problemu niedoboru żelaza oraz zaburzeń gospodarki żelazowej u sportowców. Zadanie realizowane jest przy współpracy z Wojewódzką Przychodnią Sportowo-Lekarska w Bydgoszczy.
- Ocena zaburzeń stanu odżywienia oraz ocena stopnia i jakości niedoborów pokarmowych wśród chorych na celiakię. Zadanie realizowane jest przy współpracy ze Stowarzyszeniem Przyjaciół Chorych na Celiakię „Przekreślony Kłos”.